Linux konsol ekranından resim düzenleme

Resim düzenleme işlerini genelde editörler ile gerçekleştiriyoruz. Nitekim bu editörler windows platformunda Photoshop olacağı gibi Linux platformunda popüler olan gimp yazılımı ile mümkün. Fakat ufak tefek işler için bu tip yazılımlara ihtiyaç var mı? örneğin resmin çözünürlüğü, transparanlığı vs. Linuxta en sevdiğim şey hız ve pratiklik. Bu nedenle resim işlemleri için çok gerekmedikçe editör kullanmamaya çalışıyorum.

Bugün size linuxta konsol ekranından resim işleme hakkında biraz bilgi vermeye çalışacağım. Kullanacağım kütüphane imagemagick olacak.

Ubuntu kullandığım için repository de doğrudan kütüphane tanımlı olarak geliyor sadece kurmak için şu koda ihtiyaç var

sudo apt-get install imagemagick

Bu kütüphaneyi kurduktan sonra convert komutu ile yapacaklarımızı inceleyelim.

Resim dosyası dönüşümleri (jpg, png, gif, vs..):

convert dosya.jpeg yeni.png

convert dosya.png yeni.jpeg

Yeniden boyutlandırma: 

convert dosya.jpg -resize 50% yeni.png

*%50 oranında azaltılmış

convert dosya.jpg -resize 120×120 thumbnail_yeni.png

Transparanlık:

convert dosya.png -fuzz 0% -transparent white yeni.png

*0% ibaresi transparanlığın miktarını temsil eder %0 ile tamamen transparan bir resim elde edersiniz. white olarak gösterilen renk ise resim üzerindeki hangi rengin transparan yapılacağını belirtir. 

 

Convert komutu için sık kullanılabilecek bir kaç komut vermeye çalıştım. Convert komutunun daha onlarca farklı kullanımı mevcut. Detaylı bilgiyi bu sayfadan alabilirsiniz.

Aynı kütüphanenin Composite komutu ile resimleri birleştirme gibi işlemler yapılabiliyor. Bu sayfadan Composite ile ilgili örnekleri inceleyebilirsiniz.

Share