Ubuntu Wi-Fi Bağlantı Sorunu

Yayın yapan wifi cihazınızı dizüstünüz görmüyor ise bunun en büyük sebebi cihazın yayın yaptığı kanalın işletim sistemi tarafından desteklenmemesidir. Peki bunu nasıl anlarız ve nasıl çözebiliriz?

Nette biraz araştırma yapacak olursanız ülkelere ait wifi kanal frekans listelerine ulaşmanız mümkün.

En güzel bilgi burada fakat ülkemizden girilemiyor, google cache/translate veya proxy yardımı ile sayfaya bakabiliriz:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels#Interference_concerns

Frekans blokları iki parça olarak düşünebilirsiniz 2412(1.kanal)-2484(14.kanal) Mhz ile 5G kanalları. Eğer yayını 2.4G den yapıyorsanız kanal numaranız 1 ile 13 arasında bir frekans olarak atanır. Bu atama ülkedeki sınırlamalara göre değişebilir. Mesela Amerika için kullanabileceğiniz kanallar 1-11 iken Avrupa için 1-13 arasını kullanabiliyorsunuz.

İşte asıl sorun da burada başlıyor. Cihazınız eğer bu sınırlı bir ülkelerden birisi için ayarlanmış ise yayın yapma veya yayını alma sorunu yaşamaya başlıyorsunuz.

Sorunun çözümü için iki seçeneğiniz var: ilki modem arayüzüne erişebiliyorsanız kanal bilginizi 1-11 aralığında bir sayı olarak ayarlamak olabilir (otomatik olarak atanaması halinde 12-13 olabiliyor bunu ülke ayarlarını değiştirerek sınırlı hale getirebilirsiniz ) veya diğer seçenek olarak bilgisayarınızın 12 ve 13 kanallarını da desteklemesini sağlamak, bu da yine ülke ayarlarından geçiyor.

İlk olarak,

ifconfig

komutu ile öncelikle cihazımızdaki wifi aygıtının tam adını öğrenmeliyiz. Kendi cihazımda wifi aygıtı wlan0 olarak geçiyor. Farklı versiyonlarda farklı isimlerle de karşılaşmanız mümkün (wlp3s0 vb)

Bilgisayarın desteklediği kanalların listesini ubuntu konsolu üzerinden aşağıdaki komut ile öğrenebiliriz.

sudo iwlist wlan0 chan

wifi_chan_1

iwconfig

komutu ile bağlı olduğunuz ağlar ile ilgili yine detaylı bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

Ayrıca cihaza tanımlı ülke bilgisi için de aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

iw reg get

Peki bu kodu nasıl değiştireceğiz?

sudo iw reg set TR

Türkiye için TR, Avrupa için EU. Fakat bu komut her yeniden başlatma için yeniden tekrar edilmek zorunda. Kalıcılık için aşağıdaki dosyadan doğrudan bu ayarı yapıp ayarı sabit kılabilirsiniz(Yeniden başlatma gerektirir).

CRDA: Central Regulatory Domain Agent

sudo gedit /etc/default/crda

Aşağıdaki değişikliği yapıp cihazı yeniden başlatın.

REGDOMAIN=TR

 

Share