Ubuntu Pinta Resim Editörü

Ubuntu kurulumu sırasında default bir resim editörü mevcut değil. Bu nedenle resim düzenleme bazen eziyet haline gelebiliyor. Resim editörleri için en büyük alternatif linux için GIMP tir. GIMP, photoshop un linux muadili olarak bilinir. Photoshop ta yapabildiğiniz hemen hemen her işi Gimp ile rahatça yapabiliyorsunuz. Üstelik ücretsiz. Fakat basit işler için gimp in yüklenme süresi bazen can sıkıcı hale gelebiliyor. Bu nedenle daha basit bir alternatife ihtiyaç var.

Piyasada basit resim editörü olarak birçok yazılıma rastlayabilirsiniz. Ben genelde çoğu işimi konsol ve kodlar ile çözdüğüm için bunlara çok fazla ihtiyaç duymuyorum ama  yine de iyi bir alternatif yazılımın bilgisayarda kurulu olmasının bazı çalışmaları hızlandıracağını düşünüyorum.

Basit editörlerin en başında GNU Paint (gpaint) yazılımı geliyor. Fakat yazılımdaki eksiklikler insanın canını oldukça sıkıyor. Bu yazılım ubuntu repolarında var ve doğrudan konsol kodu ile kurulumunu yapabiliyorsunuz(sudo apt-get install gpaint). Biraz  daha araştırdıktan sonra Pinta isimli bir resim editörü ile karşılaştım. Oldukça kullanışlı bir editör. Pinta ubuntu tarafından repolarda tutulan bir yazılım değil. Bu nedenle yazılımı konsoldan kurup güncellemek istiyorsanız repoları sisteme tanımlamanız gerekiyor.

sudo add-apt-repository ppa:pinta-maintainers/pinta-stable;

İstenen bilgisayar şifresini girin ve çıkan onayları ENTER tuşuna basarak geçin. Şimdi yazılım depolarınızı güncellemelisiniz.

sudo apt-get update;

Kurulum için sadece şu komut yeterli olacaktır.

sudo apt-get install pinta;

Aşağıda birkaç görsel paylaşıyorum. Bu editör umarım hoşunuza gider.

Yazılımın web sayfası: http://pinta-project.com/

klBIG

Er5wD

Share