Linuxta DVD Filmleri Video Dosyasına Dönüştürme

DVD videolarını linux ortamında aviye dönüştürmek oldukça basit. DVDdeki video dosyaları VOB (Video Object) formatındadır. Öncelikle parçalı halde bulunan dosyaların birleştirilmesi gerekmektedir. Bu işlem için hazır araçlardan yararlanabilirsiniz fakat ben bu işlemi oldukça basit şekilde gerçekleştirmeye çalışacağım.

DVD içerisinde bulunan VIDEO_TS isimli klasörde  VTS_xx_0x.VOB isim formatında dosyalar göreceksiniz. Bunlar parçalı halde bulunan video streamleridir.

cat vts_01_1.VOB vts_01_2.VOB … > birlestirilmis.VOB

cat komutu dosya içeriğini göstermek için kullanılan bir komuttur. > ile gösterilecek içerik doğrudan bir dosyanın içine yazılmış olacaktır. dolayısıyla sırayla açılan vob dosyaları birlestirilmis.VOB isimli dosyanın içerisine yazılacaktır.

Eğer 2 adet veya daha fazla dvd den oluşan bir videoyu birleştirmek istiyorsak dvdleri kendi aralarında birlestirilmis1.VOB ve birlestirilmis2.VOB şeklinde kaydedip daha sonra yine aynı komut ile 1 ve 2 dosyalarını tek bir dosya haline getirmemiz mümkün.

Şuan elimizde ham halde bulunan bir video stream mevcut. Bunları codec yardımıyla mp4, avi gibi formatlara dönüştürmek mümkün. Dönüştürme işlemi için birçok temel yazılım var fakat şuan en popüler olanlardan biri ffmpeg.

Dönüştürme işlemi için şu sayfadan bilgi alabilirsiniz. ffmpeg için kullabileceğiniz birçok ses ve video parametresi var. Bu sayfada kullanabileceğiniz parametreler verilmiştir.

Sayfadan birkaç örnek

x264 lossless
ffmpeg -i input.vob -vcodec libx264 -preset ultrafast -qp 0 -acodec copy output.mkv

Single-pass MPEG-2 (near lossless)
ffmpeg -i input.VOB -target ntsc-dvd -q:a 0 -q:v 0 output.mpg

ffmpeg -i input.vob -map 0:0 -map 0:5 -vcodec mpeg4 -b 1000k -s 640×360 -acodec mp3 -ar 22050 -ab 64k -ac 1 -f avi output.avi

Share